Home » Uncategorized » Olimp flexagen o smaku malinowym – należy sprawdzić i kupić –

Olimp flexagen o smaku malinowym – należy sprawdzić i kupić –

stawy

Bez kozery przyznajmy, że Olimp flexagen o smaku malinowym to także jeden z tych produktów do opisania. Sprawmy tak, by opisać go zatem. Owa nasza charakterystyka nie jest przydługa.
Uwaga: olimp flexagen o smaku malinowym kupisz w aptece.
Zacznijmy pisać od tego, że ból stawów jest na ogół następstwem zwichnięć czy też skręceń stawów. Czasami jednak ból stawów to sygnał rozwijającej się choroby. Mogą one pokazywać nam, że następują zmiany zwyrodnieniowe. Następuje wtenczas konsekwentne zużywanie się stawu, co objawia się właśnie bólem.
Zatem do rzeczy – opiszmy olimp flexagen o smaku malinowym.
  Opis

Flexagen™ to także innowacyjna kompozycja dwóch form kolagenu: natywnej, typu II i hydrolizatu kolagenu, wzbogacona w kompleks składników mineralnych: wapń i fosfor (Calci-K™, Albion®), mangan i miedź w postaci chelatów aminokwasowych Albion®, magnez, i witaminy: C, B6.Co to także może być kolagen i za co odpowiada w naszym organizmie?Kolagen to także swoista grupa białek (tzw. białka kolagenowe), która stanowi około 25% wszystkich białek w naszym organizmie. Dotychczas opisano około 20 różnych typów kolagenów występujących w organizmie czlowieka. Niezależnie od typu, wszystkie kolageny zawierają większe albo mniejsze fragmenty potrójnej helisy, utworzonej poprzez skręcone łańcuchy α o powtarzającej się sekwencji reszt aminokwasowych (glicyny, proliny i hydroksyproliny). Taka struktura może być cechą charakterystyczną dla wszystkich bialek kolagenowych. Białka kolagenowe wchodzą w skład różnych struktur tkankowych (np. skóra, tkanka chrzęstna, tkanka kostna, więzadła, śródbłonek naczyń krwionośnych), stabilizujac je i wpływając na określone właściwości.W organizmie zwykłego człowieka występuje równowaga pomiędzy procesami naturalnej syntezy i degradacji enzymatycznej kolagenu. Czynniki wpływające na zaburzenie tej równowagi:- Podeszły wiek- Nadmierne obciążenie stawów- Urazy mechaniczne stawówNasilony proces utraty kolagenu może przyczyniać się do zmniejszenia elastyczności i sprężystości tkanki łącznej, nieprawidłowej budowy chrzastki,  mniejszej wytrzymałości na tarcie i obniżenia odporności na obciążenia mechaniczne w obrębie narządu ruchu.Flexagen™ to także jedyny preparat na rynku zwierający 2 formy kolagenu: natywny kolagen typu II i hydrolizat kolagenu wzbogacony  dodatkowo w witaminy: C , B6 i aż 5 minerałów: wapń, fosfor, magnez, mangan i miedź. Odpowiednio dobrany, najbogatszy skład preparatu zapewnia kompleksowe działanie produktu w kierunku:

Odtwarzania chrząstki

Nadania cech elastyczności i sprężystości elementów stawowych tj. ścięgna, więzadła, kości

Uzupełnienia składników mineralnych (wapń, fosfor), istotne dla budowy i funkcji ludzkie kości (np. wytrzymałość i odporność na urazy)

Wspomagania naturalnej syntezy białek kolagenowych

Utrzymania prawidłowej budowy tkanki łącznej

Dodatkowe korzyści w kierunku utrzymania prawidłowej budowy i funkcjonowania włosów, skóry, paznokci

Bezpieczny w stosowaniu

Zawiera naturalne barwniki

Wyśmienity malinowy smak

Badania naukowe potwierdzają że:

Obecność kolagenu typu II warunkuje odpowiednią strukturę macierzy pozakomórkowej chrząstek stawowych, w konsekwencji  czego nabywa ona odpowiednich właściwości mechanicznych i biologicznych, jak: wytrzymałość, sprężystość, odporność na odkształcenia, odporność na tarcie. Głównym miejscem lokalizacji kolagenu typ II może być chrząstka stawowa.

Hydrolizat kolagenu dostarcza niezbędnych składników w postaci wolnych aminokwasów, peptydów, wlókien kolagenowych, niezbędnych do syntezy białek kolagenowych w organizmie, występujący w: tkance kostnej, tkance łącznej, więzadłach, ścięgnach, skórze, włosach.

Dzięki naturalnej syntezie kolagenu w organizmie zachowana może być równowaga pomiędzy budową i funkcjami tkanki łącznej a jej właściwościami, takimi jak: sprężystość, elastyczność.

Wapń może być głównym budulcem kości. 99% obecnego w organizmie zwykłego człowieka wapnia może być zmagazynowanych w połączeniu z fosforem w tkance kostnej, 1% znajduje sie w pozostałych tkankach. Suplementacja wapniem i fosforem – korzystnie wplywa na utrzymanie prawidlowego funkcjonowania kości. Wapń i fosfor pochodzą z kompleksu soli mineralnych Calci-K™ firmy Albion®, co zapewnia wysoką jakość minerałów.

Mangan i miedź – sa naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi komórki i tkanki przed działaniem wolnych rodników. Pozytywnie wpływają na utrzymanie funkcjonowania i budowy tkanki łącznej, która wchodzi w skład m.in.: chrząstek stawowych. Mangan i miedź zawarte w produkcie Flexagen™ są w postaci chelatów aminokwasowych Albion®, co gwarantuje ich wysoką przyswajalność i bezpieczeństwo stosowania i jakość.

Magnez – może być minerałem potrzebnym dla  utrzymania prawidłowej budowy kości.

Witamina C – może być czynnikiem niezbędnym do syntezy włókien kolagenowych.

FlexagenTM polecany może być w szczególności osobom:

w średnim i starszym wieku, u których doszło do nadmiernego zużycia elementów kostno-stawowych,

wykonującym ciężką prace fizyczną obciążającą stawy,

uprawiającym  sport (zawodowo jak i amatorsko),

z  nadwagą,

kobietom w okresie menopauzy,

po urazach i kontuzjach w obrębie narządu ruchu (złamania, uszkodzenia ściegien, mikrourazy),

w okresie rekonwalescencji i rehabilitacji,

których skutecznia dieta nie może być odpowiednio zróżnicowana i zbilansowana.

Preparat przeznaczony może być jako uzupełnienie codziennej diety w kolagen, dzięki czemu wspiera on prawidłowe funkcjonowanie narządu ruchu (chrząstka stawowa, ścięgna, kości) i naturalną syntezę kolagenu.
 

  Dawkowanie
Raz dziennie 1 saszetka (12 g) proszku rozpuścić w 150 ml przegotowanej wody. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie mozże być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany może być zrównoważony sposób odżywiania się i zdrowy sposób życia. Uwaga: Kobiety w ciąży i matki karmiące decyzję o stosowaniu powinny skonsultować z lekarzem.
  Składniki

83% hydrolizat kolagenu, 9,7% kompleks minerałów (Calci-K™, Albion®): cytrynianu wapnia, soli wapniowej kwasu ortofosforowego, cytrynianu potasu, soli potasowej kwasu ortofosforowego; kwas jabłkowy – regulator kwasowości, 1,8% węglan magnezu, aromaty, maltodekstryna, sukraloza, acesulfam K – substancje słodzące, natywna forma kolagenu typ II, 0,1% witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, chlorowodorek pirydoksyny – wit.B6), diglicynian manganu (chelat aminokwasowy manganu Albion®), diglicynian miedzi (chelat aminokwasowy miedzi Albion®), barwnik koszenila (dla smaku malinowego).
 
Substancje aktywne:

Informacja żywieniowa

1 porcja (12g + 150ml wody)

Hydrolizat kolagenu

10 g

Natywny kolagen typu II

5 mg

Witaminy i składniki mineralne:

 

Witamina C

12 mg (15%*)

Witamina B6

0,21 mg (15%*)

Wapń (z Calci-K™, Albion®)

210 mg (26,25%*)

Fosfor (z Calci-K™, Albion®)

105 mg (15%*)

Magnez

56,25 mg (15%*)

Mangan (Chelat aminokwasowy Albion®)

0,3 mg (15%*)

Miedź (Chelat aminokwasowy Albion®)

150 µg (15%*)

*%ZDS – procent realizacji zalecanego dziennego spożycia

Dbanie o własne ludzkie stawy i ludzkie kości i mięśnie ułatwi ci zachować zdrowia w przyszłości. Energią, z której miesień korzysta, może być zmagazynowany w nim glikogen albo glukoza dostarczona poprzez krew. Mięśnie są glównym (ponad 50%) producentem aminokwasów endogennych. Jak wiadomo u mężczyzn mięśnie stanowią około 40% masy ciała, a u kobiet około 35%, czyli od 25 do 35 kg. Liczba mięśni może być określana na 450-500. Liczba mięśni może być określana na 450 do 500, w zależności od tego, czy może poszczególne części składowej mieśnia sa liczone jako odrębne mięśnie. Ich masa stanowi około 30% masy ciała, a zatem od 25 do 35 kg.

Dowiedz się dodatkowo na ten temat:
potencja suplementy. W późnym wieku problemy z naszym układem kostno szkieletowym i mięśniowym nasilają się. Warto o tym też pamiętać. Prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego może być ściśle związane z przemianami zachodzącymi w organizmie człowieka. W zwiazku z tym dużo procesów zaburzających jego działanie może wpływać negatywnie na prace mięsni szkieletowych. Gęstość mineralna ludzkie kości i siła mięśni stanowią synergistyczne czynniki znaczaco wpływające na ryzyko złamań kości. Osoby starsze są szczególnie podatne na niedobory składników mineralnych, w tym na niedobory wapnia i na niedobory witamin, głównie witaminy D. Predysponuja do tego pomiędzy innymi mniejsza ekspozycja na światło słoneczne, zmniejszona synteza witaminy D3 w skórze i niska zawartość witaminy D w diecie. Wykazano przy tym zależność pomiędzy niedoborami aktywnych metabolitów witaminy D, a związanym z wiekiem spadkiem siły mięśniowej.
Wciąż jeszcze pare słów o stawach. Utrzymanie właściwego środowiska dla prawidlowej funkcji chondrocytow może być zatem jednym z kluczowych problemów dla prawidłowego funkcjonowania stawu, a środowisko to także zapewnia macierz zewnątrzkomórkowa, której poszczególne składniki również są syntetyzowane poprzez chondrocyty. Chondrocyty stanowią około 1-2% całkowitej objętości chrząstki, a 98-99% stanowi macierz. W macierzy wlókna kolagenu typu II tworzą rusztowanie nadające chrząstce kształt, spoistość i trwałość mechaniczną, a przestrzenie pomiędzy nimi wypełnione są kompleksami wielkocząsteczkowych białek i glikozoaminoglikanów zwanych proteoglikanami. Najważniejszym proteoglikanem chrząstki może być agrekan zawierający zwykle ponad 100 łańcuchów siarczanu chondroityny i 20-50 łańcuchów siarczanu keratanu. Nazwę agrekan zawdzięcza zdolności do agregacji z kwasem hialuronowym. Do jednej cząsteczki kwasu hialuronowego przyłącza się ponad 200 cząsteczek agrekanu. Również siarczan keratanu zawiera glukozaminę. Proteoglikany i ich agregaty, ze względu na zdolności do wiazania ogromnych ilości wody odpowiadają za odporność chrząstki na odkształcenia w wyniku działania na nią dużych sił fizycznych w trakcie poruszania się. Stanowią zatem swoistego rodzaju amortyzator dla stawow, a również filtr dla różnego rodzaju cząsteczek, również toksycznych i prozapalnych.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: